banner-std-3.jpg

Vastgoedrecht

Ohmann Notariaat heeft ruime ervaring met het begeleiden van vastgoedtransacties. Hieronder treft u een overzicht van de door ons geboden diensten.

AANKOOP VAN EEN HUIS OF EEN APPARTEMENT

Wie een huis of een appartement koopt staat voor een groot aantal beslissingen. Een goede vastlegging van de afspraken met de verkoper is daarbij van groot belang. Wij begeleiden u graag bij de aankoop van uw woning, zodat u met een gerust hart de sleutels van uw huis in ontvangst kan nemen. Zo kunnen wij u helpen met het opstellen of beoordelen van de koopovereenkomst. Nadat de koopovereenkomst is getekend, moet de notariële leveringsakte worden opgesteld. Bij deze akte wordt geconstateerd dat koper en verkoper aan al hun verplichtingen uit de koopovereenkomst hebben voldaan, zodat tot levering kan worden overgaan. De leveringsakte wordt daarna ingeschreven in de Openbare Registers (Kadaster), waardoor de eigendom overgaat van de verkoper op de koper.

HYPOTHEEKAKTE

Voor de financiering van de door u aan te kopen woning sluit u in de meeste gevallen een lening af bij de bank. Tot zekerheid van de terugbetaling van de lening, verhypothekeert u de woning dan aan de bank, via een notariële akte van hypotheek. Wij zorgen voor het opstellen van de hypotheekakte en begeleiden u bij de financiële afwikkeling van de overdracht.

COMPLEXE TRANSACTIES

Bij complexe transacties doelen wij onder meer op de overdracht van een onderneming, van een bedrijfsgebouw, van een perceel bouwgrond dat bestemd is voor nieuwbouw of de doorverkoop van een registergoed. Vaak komen daarbij ingewikkelde juridische en fiscale aspecten aan de orde. Is er omzetbelasting of overdrachtsbelasting verschuldigd of wellicht zelfs beide? Wat is de beste oplossing? Ons kantoor kan u hierover adviseren. Ook over de overdracht van de ouderlijke woning aan de kinderen, in het kader van estate planning, kunnen wij u adviseren.

SPLITSINGEN

Ons kantoor kan u juridisch adviseren en begeleiden bij het splitsen van uw pand in appartementsrechten, zowel bij nieuwbouw als bij bestaande bouw. Op basis van een splitsingstekening en uw wensen stellen wij een splitsingsakte of wijzigingsakte op (inclusief reglement). Wij helpen u bovendien met de oprichting van de VVE en met uw inschrijving bij de KvK. Wilt u een flatexploitatievereniging met lidmaatschapsrechten omzetten naar appartementsrechten? Ook hiervoor kunt u bij ons terecht. Zo zijn er nog talloze scenario’s waarbij we u van dienst kunnen zijn.

NIEUWBOUW

Anders dan bij aankoop van een bestaand registergoed wordt bij de aankoop van een bouwkavel niet alleen een voorlopige koopovereenkomst gesloten, maar ook een aannemingsovereenkomst. Deze worden samen in één overeenkomst vastgelegd: de koop-/aannemingsovereenkomst. Bij de koop-/aannemingsovereenkomst horen algemene voorwaarden. Ons kantoor kan u informeren over deze voorwaarden en alle bijkomende, veelal complexe aspecten, zoals de waarborgsom, het bouwdepot, de opleveringsregeling, de bouwtermijnen, de bouwrente en de juridische en fiscale gevolgen bij een eventuele doorverkoop.

ERFDIENSTBAARHEDEN

Indien u met uw buren afspraken wenst te maken die verbonden zijn aan uw percelen dan kunnen wij u van dienst zijn door het bij notariële akte vestigen van erfdienstbaarheden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het recht van overpad, garantie van vrij uitzicht en het recht van toegang. Wilt u een erfdienstbaarheid afkopen of juist een bestaande afspraak met de buren voor de toekomst waarborgen? Is de situatie veranderd en is het tijd voor nieuwe afspraken? Wij hebben grondige kennis van zaken en staan u met veel plezier bij!

ERFPACHT

Erfpacht is het recht om de grond van een ander te gebruiken. Voor dit gebruiksrecht betaalt de erfpachter een jaarlijkse vergoeding: de canon. De canon kan voor een bepaalde periode worden afgekocht. Wij zijn u graag van dienst bij de uitgifte van erfpacht, ongeacht of dit door de overheid of door een particulier geschiedt. Ook bij een wijziging van de erfpachtvoorwaarden, verticale splitsing van het erfpachtrecht of een samenvoeging van erfpachtrechten bent u bij ons aan het juiste adres.

Voor al uw vragen kunt u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 070-5123133.

Brochure woning kopen

Brochure woning verkopen